logo
 
 
 

Výběr záchodového prkénka

Zdá se to být banalitou, ale sehnat vhodné záchodové prkénko - správněji sedátko, může být nadlidský úkol. V tomto článku se Vám pokusíme nákup náhradního prkénka co nejvíce usnadnit.

Tvar záchodového prkénka by se měl zcela shodovat s tvarem horní části záchodové mísy. Vzhledem k rozmanitosti tvarů WC mís, může být toto celkem vážný problém a dost možná bude nutné z nárok na shodnost tvaru z části ustoupit.

Před vlastním nákupem prkénka si změřte následující rozměry stvajícího prkénka popř. záchodové mísy. Mezi nejdůležitější patří rozteč připevňovacích šroubů (A). Není snad nic horšího než koupit shodný tvar a doma zjistit, že kvůli jiné rozteči není možné prkénko nainstalovat.
Dalším neméně podstatnými rozměry WC sedátka jsou vnější délka (B) a šířka prkénka (C). Dále si změřte i vnitní délku (D) a šířku (E). Při meření byste neměli zapomenout i na svislou vzdálenost od otvorů pro montáž prkénka k nejširšímu místu na nádržce případně od zdi apod. Mnoho modelů kombi záchodů má nádžrku na horní hraně mnohem širší než dole. Pokud bude tato vzdálenost malá a sedátko s poklopem vysoké (nap. dřevěné), nebude opřené o nádržku držet a bude se převažovat (padat).
Avšak ani získání všech rozměrů není zárukou, že vhodně tvarované prkénko seženete, proto doporučujeme si stvajcí sedátko obkreslit a do obchodu se vydat, kromě rozmrů, i s náčrtkem.

Pokud znáte značku a model své mísy, zkontaktujte svého prodejce, je monžné, že bude mít k dispozici originlní prkénko pro daný typ mísy.

Na trhu jsou i univerzální WC sedátka, ale jejich univerzálnost je spíše otázkou.

Až to své prkénko seženete, kupte si raději nějaké do zásoby. Ušetříte si tím pro příště čas strávený měřením a obvoláváním koupelnových studií a dalších prodejců.

dleit rozmry

 

Bookmark and Share

 
 
   
  NAVRCHOLU.cz